Rreth Nesh

Historiku i TK

Teatri i Kukullave

Teatri i Kukullave ka kaluar në varësi të Ministrisë së Kulturës në dt:

Krijimi i Teatrit të Kukullave në Tiranë si datë historike njeh 10 dhjetor dite kur u shfaq premiera e parë e mirëfillte “ Fatbardha”, e shkrimtarit sovjetikShnejdor. Inisiatori i parë, si regjisor, për eksperimentimin e Teatrit të Kukullave ishte Xhemal Broja, i cili mblodhi aktorët e parë si : Marta Burda, Eleni Plasari, Ana Kçira, Myftar Armiri, Avni Resuli e Tiftire Keta, Qenan Toro, Enver Dauti, Melpomeni Çobani etj. Kukullat u përgatitën nga piktori Ndoc Kodheli, dekoret nga piktori Rrok Daberdaku dhe kostumet nga Veta Stillu.

Teatri i parë profesionist i Kukullave, ishte i përbërë vetëm nga 12 persona nga të cilët: një regjisor, një piktor për kukullat e skenat, pesë aktor, një marangoz, një rrobaqepës, një elektriçist, një mashinist dhe një llogaritar. Shfaqja e kësaj pjese u dha në skenën e Kinema Republika, ku zhvilloi aktivitetin e tij Teatri I Kukullave që nga mbarimi i vitit 1950 dhe deri në vitin 1955. Puna ecën më tej, me 20 mars 1951 Llazar Veria vë në skenë “Lulja e kuqe e Kamaxhovës dhe Brozoviç. Me 28 mars 1952 regjizori Pandi Stilli vë në skenë shfaqjen “Hirushja”.

Kukullat dhe dekoret e gjithë këtyre që thamë më lart e cila mund të quhet edhe faza e parë e këtij Teatri u realizuan dhe ideuan nga mjeshtri Ndoc Kodheli dhe skenografi Rustem Qenani. Në vitin 1954 drejtimin artistik të teatrit e merr regjizori Selman Vaqari deri në vitin 1964. Mbas këtyre viteve vjen regjizorja Lavdie Toro, e cila luan një rol të rëndësishëm të këtij Teatri 1996 dhe ne vitin 1997 vjen regjizorja Klaudia Mikeli. Nje peshe shume te rendesishme per vite te tera me rradhe ka edhe skenogarfi Toni Shiroka, artist i merituar, Majlinda Frasheri, Romeo Cani, dhe tani Merita Spahija Skenografe.

Per gjithe kete periudhe artistike qe thame me lart ne kete teater u ideua dhe u realizuar me qindra dhe dhjetra role dhe shfaqje. Nder aktoret ne vite jane, te dalluar per krijimtarine e tyre te mirefillte dhe cilesore artistike shquhen, Zija Grapshi, Xhavit Xhepa, Pleurat Armiri, Xhavit Sallaku, Mirgeta Cobani, Eva Pellumbi, Lorenc Pepa, Mira Minga, Bakie Baboci, Florinda Mazreku, Marilda Furxhi,Shegushe Bebeti, Sokol Myzeqari, Leonard Daliu, etj....... Ne vitin 2003 Maj te Teatrit te Kukullave Tirane emertohet Teatri Kombetar per Femije, Kjo salle perbehet nga 160 vende dhe jep mbi 500 shfaqje ne vit ne te gjithe vendin. Per forcimin dhe konsolidimin e ketij Teatri jane bere nga skenografe, aktore dhe regjizore, kurse dhe shkolla kualifikimi, si brenda dhe jashte vendit.

Eventet Kryesore:

N/R Titulli i Eventit Tipi i Eventit Data e Eventit
1 Përralla e kohës së humbur Shfaqja e parë me kukulla 15/06/1950
2 Festivali i Këngës për Fëmijë Festivali i Parë Viti 1965
3 Festivali Mbarkombetar Folklorik për Fëmijë Festivali i Parë Viti 2014
4 Festivali Kecimit per Femije “Ne jemi bota” Festivali i Parë Viti 2013
5 Festivali Ballkanik i Kukullave Festivali i Parë Viti 1995
6 Teatri i Kukullave dekorohet me titullin "Naim Frashëri" i Artë 65 Vjetori i Teatrit të Kukullave 03/12/2010
7 Pjesëmarrje në Eurosong Junior Pjesëmarrje për herë të parë 18/11/2015
8 Food Revolution Day Pjesëmarrje për herë të parë 12/05/2015